Home / IP-Kameror / Övervakningskameror | IP-kameror – Användningsområde & lagar

Övervakningskameror | IP-kameror – Användningsområde & lagar

Hej!

Sommar har passerat och hösten är här. Vi på Övervakningskollen tycker att ämnet kring IP-kameror bör redas ut. I denna informationsrika artikel kommer vi gå igenom olika typer av IP-kameror och i vilka situationer som passar till vilken typ av övervakningskamera. För att göra det så tydligt som möjligt har vi kategoriserat upp IP-kameror i tre distinkta områden; Utomhus IP-kamera, Inomhus IP-kamera och Dolda IP-kamera. Oavsett om ni väljer att installera en övervakningskamera i hemmet, kontoret eller fritidsstugan finns det lagar och regler på hur dessa övervakningskameror får användas. I Kameraövervakningslagen (2013:460) regleras det mesta, om övervakningskameran används av privatperson gäller det så kallade “privatundantaget” och innebär att du som privatperson får sätta upp en övervakningskamera om följande tre krav efterföljs:

  1. Övervakningskameran är riktad emot privata tillgångar. 
  2. Avsikten och platsen med övervakningen är “av privat natur”.
  3. Övervakningen sker av en privat, fysisk person.

(Hänvisning: § 5, Kameraövervakningslagen (2013:460))

Men andra ord, att sätta upp en IP-kamera för att övervaka sin egna gård eller inuti fjällstugan är därav en del av det privata undantaget – och inga problem. Det finns stora fördelar med att sätta upp övervakningskameror, såklart är det självklara att se till att ens tillgångar inte stjäls, att ha satt upp en skylt och ha övervakningskameran synlig är ett första steg att avvärja eventuella inbrottsförsök. Däremot, en IP-kamera har flera andra användningsområden, vi personligen hyr ut en fjällstuga och för att säkerställa att ugn, spis och kaffebryggare är avstängd efter hyresgäster lämnar – är en stor trygghet för oss. Hur många gånger har det inte skett att efter man lämnat en fastighet ställer sig frågan: Stängde jag av spisen? Med flertalet IP-kameror kan man enkelt gå in via mobiltelefonen (när man sitter i en fullpackad bil, kanske snöskotrar på släpet, etc) och starta övervakningskameran och dubbelkolla så allt ser OK ut. Fortsättningsvis redogör vi olika kategorier av IP-kameror och vad dom används till. Vi kommer även att rekommendera några sylvassa produkter i segmentet som både är användarvänlig, tar skarpa bilder och till superpriser!

Utomhus IP-kameror

Som rubriken lyder. Dessa övervakningskameror är lämpade för utomhusbruk. Exempelvis för att övervaka parkeringen eller gäststugan. Det som primärt kännetecknar en utomhus IP-kamera är att chassit på kameran är av högre IP klassning. IP står för “International protection” och är ett globalt sätt att koda olika typer av kapslingsklassning, eller enklare sagt, “inkapsling av elektronisk utrustning”. Ju högre IP klassad en elektronisk apparat är ju bättre tål den temperaturer, väder och vind. Exempelvis är en IP66 klassning dammtät och spolsäker. Andra typiska karaktärer är till exempel att en utomhus IP-kamera har längre installationskablar och mer “rejäl”. Vi rekommenderar starkt följande övervakningskameror av främst tre anledningar, kompatibla med varandra, användarvänliga applikationer (mobilapp) på svenska och fantastiska bildkvalitéer:

Inomhus IP-kameror

Dessa övervakningskameror är till skillnad från utomhus IP-kameror anpassade för inomhusbruk och karaktäriseras av enklare chassin och nättare. Det finns olika varianter och modeller, vissa helt utan kabelinstallation och andra på batteridrift. Sätter man upp en inomhus IP-kamera rekommenderar vi fortfarande att köpa en IP-kamera med valmöjligheter och fast strömtillförsel för att minimera krångel. Moderna IP-kamera har en unik internetadress och kan nås oavsett var i världen man befinner sig.

Asgari PTG4 1080P

Dolda IP-kameror

Eller ska vi kalla dessa spionkameror? En dold IP-kamera är en diskret övervakningskamera, oftast anpassad för inomhusbruk men utan vetskap är den omöjlig att upptäcka. Dolda IP-kameror har sina fördelar i just att vara dold. Enligt personliga erfarenheter är dolda IP-kameror ett perfekt komplement till ett befintligt övervakningssystem. Kanske är det ytor som inte syns eller är svår att täcka och en spionkamera gör susen. Det är dock viktigt att informera eventuella hyresgäster och familjemedlemmar att det existerar spionkameror i fastigheten för att inte göra intrång i personlig integritet.

Spyclock PRO TIME WIFI

Check Also

PTZ-kameror, utökad övervakningsfrihet med fjärrstyrning!

PTZ-övervakningskameror är i dagsläget allt vanligare. Du har förmodligen sett dem som mörka glasbollar fästa …